Spørsmål og svar om Arven

11. apr 2025

Vi har samlet de vanligste spørsmålene om Arven – og svarene du trenger. Finner du ikke det du leter etter? Utforsk nettsiden videre – det er mye spennende å oppdage.

 

Q&A – Hva er egentlig Arven?

Godt spørsmål! Først og fremst skal Arven bli et nasjonalt kunnskapssenter for fornybar energi og en HUB for kunnskapsformidling. Det er ingen som har gjort det på denne måten i Norge før, og for å lykkes må vi derfor tenke nytt på måten vi skal jobbe på, og de rollene som Arven skal ha.

Her kan du utforske mer om hva Arven skal gjøre og hvordan vi skal jobbe. Klikk deg gjenom temaene som interesserer deg!

Hvem er målgruppen til Arven?

Arven skal i hovedsak lage formidlingsopplegg og undervisningsopplegg til barn og unge. Det kan for eksempel være noe en 9.klasse kan gjennomføre i løpet av en skoletime – og som er aktuelt uansett hvor i landet den klassen er. Eller en kortfilm om «drømmen om strømmen» – som denne. Eller noe som hjelper en hjørnesteinsbedrift eller et selskap som jobber med strøm å ta imot en skoleklasse på en kul og interaktiv måte.

I tillegg til dette så skal Arven ta i mot alle de som vil besøke oss. Det kan jo være turister som kommer til Helgeland, eller de som bor her. Familier og folk. For dem skal vi lage innstallasjoner og opplevelser i området rundt Arven og Øvre Forsland. Opplegg som gjør at de lærer litt om den fornybare energiens rolle i samfunnet når de er på besøk. Ei vindmølle eller et solcellepanel, eller en demo av noe ny teknologi, som hydrogenproduksjon – eller hvordan havbruksnæringen bruker energi for å produsere fisk. Når dette er utviklet hos oss kan våre partnere få plassere dette på sine arenaer – og på den måten utvikle energiturisme i Norge.

Hvordan blir Arven en HUB?

Arven skal bli et sted hvor vi formidler kunnskap om fornybar energi på en måte som både fenger og engasjerer – litt som en HUB for å lære, utforske og oppdage hvordan vi kan skape et bærekraftig samfunn.

For det første skal vi ta vare på kraftarven vår. Vi skal samle historiene som viser hvordan Norge har bygget seg opp som en kraftnasjon – fra vannkraftens spede begynnelse til den store satsingen på fornybare løsninger som vi ser i dag. Dette kan bli utstillinger og opplevelser som gir et spennende innblikk i hvor vi kommer fra.

Men det viktigste er å se fremover. Arven skal også bli stedet der vi drømmer om og viser hvordan et fornybart samfunn kan se ut i praksis. Vi kan lage interaktive utstillinger hvor du får prøve deg som «energidesigner», en simulering som viser hvordan vi kan kombinere vannkraft, vindkraft og solenergi for å dekke fremtidens behov. Eller kanskje en opplevelse der du får teste hvordan ny teknologi som hydrogenproduksjon eller energilagring kan fungere i hverdagen.

Kort sagt: Arven skal være et sted som forteller historien om kraftarven vår, peker mot fremtiden og inspirerer folk til å være en del av den grønne omstillingen. Det handler om å gjøre det tilgjengelig, forståelig – og ikke minst gøy å lære om hvordan vi sammen kan skape en bærekraftig fremtid.

Hva mener dere med utendørs opplevelser?

Vi mener at vi best kan lære bort hvordan fornybar energi fungerer – utendørs. Det er rett og slett fordi det er der vi produserer den. Fra vann, vind, sol, bølger og andre kraftkilder. Vi vil også at Arven skal bli et sted som inspirerer både turister og lokalbefolkning. Når familier eller skoleklasser kommer på besøk, skal vi ha installasjoner og opplevelser som gjør at de både lærer og har det gøy. Kanskje kan de se hvordan en vindmølle fungerer på nært hold, besøke en solcelleinstallasjon eller teste ut hvordan strømmen fra vannkraftverket på Øvre Forsland faktisk blir til. Poenget er at det skal være interaktivt, spennende og forståelig for alle.

Skal dette bare skje på Helgeland?

Når vi har utviklet oppleggene og installasjonene hos oss, vil vi også sørge for at partnerne våre kan ta dem i bruk andre steder i landet. Både det som er digitalt, men også det fysiske. På den måten kan vi bidra til at energiturisme og kunnskap om fornybar energi sprer seg – og inspirerer folk over hele Norge. Vi har allerede samarbeid med aktører over hele landet som også ønsker å få dette til. Blandt annet Energisenteret på Hunderfossen, og Kraftturismeprosjektet i Vestlandsregionen.

Hvilken verdi får Arven for reiselivet på Helgeland?

Vi mener at Arven på sikt vil få stor betydning for hele landet, men som turistattraksjon vil senteret også få betydning for reiselivet og folket som bor på Helgeland. Vi har fått bistand fra Menon Economics (2024) til å gjøre en ringvirkningsanalyse av Arven som turistattraksjon. Denne viser at vi i 2030 kan forvente 86.000 besøkende, og i 2035 hele 122.000 besøkende. Verdiene som skapes av dette vil hjelpe reiselivet med å vokse, og gjør at det blir lettere å lykkes med andre prosjekter på Helgeland.  

Aktiviteter ved senteret og turistenes forbruk beregnes å legge grunnlaget for 137 hel- og deltidsansatte i regionen – og de forventer at vår aktivitet bidrar med 97 millioner kroner i årlig turistforbruk i Helgelandsregionen.

Arven kommer til å bidra positivt til alle de som har overnatting i regionen, og vår aktivitet vil generere 46 700 nye gjestedøgn til Helgeland. 6 400 av disse vil finne sted på Arvens overnattingstilbud, mens resten skal overnatte i de andre kommunene på Helgeland.

For å bygge Arven må vi også investere en del penger i bygg og anlegg. Samlet sett ligger investeringene på om lag 157 millioner kroner. Investeringsaktivitetene forbundet med Arven vil understøtte en samlet verdiskaping på 120 millioner kroner, og understøtte om lag 143 hel- og deltidsansatte under byggingen.

Er du superinteressert i å grave deg mer inn i disse tallene? Da kan du laste ned Menon sin rapport her.

Hvordan skal selve senteret se ut?

Godt spørsmål! Vi er ikke helt ferdig med detaljene enda – men vi har jo en liten plan for hvordan bygget kan se ut. Skissene som vi viser på hjemmesiden er fargelagte bygningstegninger som er laget av de dyktige arkitektene våre, Tanken Arkitektur. Så kommer det helt sikkert noen endringer når vi starter med detaljprosjekteringen.

Selve eiendommen er det i dag Helgeland Kraft som eier, og vi jobber med hvordan vi skal overføre denne til Arven. Helgeland Kraft eier også veien opp til Øvre Forsland, i tillegg til rasteplasser og en del annen infrastruktur som Arven sine gjester skal få lov til å benytte.

Vi har omregulert eiendommen, som tidligere delvis var regulert til industriformål. Nå er formålet på hele eiendommen «kulturinstitusjon«, og vi har fått hjelp fra LandArk til å gjøre en grundig konsekvensutredning og detaljregulering for hele området. Hvis du ønsker å grave deg ned i detaljene på dette så finner du det ved å søke på «Åselva, Leirfjord» (eiendom 68/4) i Kommunekart, og deretter velge kartlagene du vil kikke i.

Hva skal dere bygge - ut over selve senteret?

I tillegg til selve senteret, skal vi bygge opp en del områder utenfor. Det blir parkeringsplass på den andre siden av fylkesveien, med ei bru som går over til senteret. I tillegg blir det stier og veier i området rundt Arven, som blir en del av opplevelsen. Vi har også planer om å sette opp overnattingsenheter (hotellrom) ute i naturen, i et området som ligger ca en kilometer sør-vest for senteret.

Hvem skal betale for Arven?

Frem til nå er det våre eiere og partnere som i hovedsak har betalt for å stifte selskapet og for å utvikle Arven. De som er eierne våre er Helgeland Kraft, Salten Kraftsamband, Nordkraft, Kunnskapsparken Helgeland, Vitensenter Nordland, Mo Industripark, Rana Gruber og Leirfjord kommune. I tillegg har vi fått noen midler fra SIVA, Innovasjon Norge og Arktisk2030. 

For å bygge Arven trenger vi 150 millioner. Dette blir et spleiselag mellom private og det offentlige, og det er det vi jobber mest med å få på plass nå.

Når vi er i drift skal vi få mye av inntektene våre via konseptene som er beskrevet rett under (bare skroll litt videre). I tillegg vil nok eierne våre og partnerne bidra med midler som skal brukes til å lage ulike formidlingsopplegg. I tillegg til eierne våre, er NTE og TrønderEnergi slike partnere. 

Hvorfor skal Arven ligge på Helgeland?

Helgeland er ikke bare en region med vakker natur – den er tuftet på den. Her har mennesker i generasjoner levd av og med naturressursene, og bygd lokalsamfunn med krafta fra fjellene, havet og elvene som drivstoff for verdiskaping og velferd.

Det er dette som gir Helgeland sin identitet – en region der natur og næring går hånd i hånd, og hvor ressursene våre ikke bare eksporteres, men forankres i levende lokalsamfunn. Her skapes jobber, fagmiljø og fellesskap – nettopp fordi vi har naturen tett på.

Reisende til Helgeland opplever dette samspillet i praksis. Samtidig tiltrekkes besøkende av regionens sterke kontraster: majestetiske fjell som De syv søstre, Torghatten og Okstindan, et kystlandskap med tusen øyer og verdensarv som Vegaøyan, og ikke minst – en synlig og moderne industri som er en del av landskapet, ikke skjult fra det.